Meteen naar de inhoud

Tapas & High Wine

Wat is er fijner dan met vrienden en familie genieten van een heerlijke tapas middag of avond? Hier vind je tips en recepten voor een geslaagde tapas-tafel.

Het zijn makkelijke recepten zodat je zelf ook lekker kan genieten en niet steeds in de keuken staat. We zullen je zelfs vertellen welke wijnen goed passen bij de gerechtjes. Vergeet vooral ook niet even te kijken naar de links onderaan, naar wat er nog meer over tapas wordt geschreven met #wijbloggenglutenvrij! Geniet ervan en we horen graag of het een gezellig was! 😉

Naar de markt!

Het idee van deze tapas tafel is dat iedereen kan meegenieten en je niet steeds in de keuken bezig hoeft te zijn. Een goede voorbereiding is belangrijk, dus daarom hebben we je boodschappenlijstje alvast gemaakt! We hebben ons laten inspireren tijdens een vakantie op één van de Canarische eilanden: La Palma. De gerechtjes die we gaan maken zijn:

 • Wat zoute snacks; denk aan (glutenvrije!) borrelnootjes, groentechips. 
 • Olijven
 • Gamba’s in knoflooksaus
 • Empanadas de atun (‘tonijnkoekjes’)
 • Papas arrugadas (gekookte aardappels in schil) en rode pesto
 • Spaanse salade
 • Verschillende kazen

Wij vinden het fijn om naar de markt te gaan, voor  al deze gerechtjes kun je de ingrediënten dan ook vinden op de markt, behalve voor de zoute snacks (tenzij je de notenkraam bezoekt). Natuurlijk kun je je boodschappen ook doen bij de supermarkt:

Boodschappenlijstje (voor 6 personen):

 • zoute snacks naar smaak. Bijvoorbeeld een zak groentechips (o.a. koop bij Albert Heijn of de Plus) en een zak borrelnootjes (bij de Lidl hebben ze glutenvrije!)
 • 1 kilo biologische krieltjes
 • 1 bakje verse rode pesto (vraag de verkoper op de markt om uit een nieuwe, dichte bak te scheppen, dan is er geen risico op kruisbesmetting).
 • 1 bakje verse aioli.
 • een blikje tonijn in olijfolie
 • 1 pakje bladerdeeg
 • een krop sla, soort naar keuze.
 • 1 avocado
 • 4 tomaten
 • 1 pakje feta
 • 5 wortels
 • 5 radijzen
 • 1 sjalotje
 • Gamba’s – zo’n 30 stuks
 • 1 Spaanse peper
 • Olijfolie
 • 3 tenen knoflook
 • 1 citroen
 • 3 soorten kazen (lekker proeven op de markt!). Kies een jonge, een kruidige (bijvoorbeeld tomaat-olijvenkaas) en een oude kaas.
 • zout
 • peper

 

Aan de slag!

Als je de boodschappen hebt gedaan, kun je beginnen met de voorbereidingen. Eigenlijk kun je alles voorbereiden en klaar zetten, zodat je straks al het bezoek er is met een druk op de knop van oven of de kookplaat je gerechtjes zo op tafel kan zetten. 

De zoute snacks en de olijven kun je alvast klaar zetten.

Daarna beginnen we met de empanadas de atun. Dit zijn Spaanse tonijnkoekjes, heel makkelijk zelf te maken. Je hebt nodig: een pakje bladerdeeg, het blikje tonijn, een sjalotje, 1 tomaat en wat van de rode pesto. Haal het bladerdeeg uit de vriezer zodat het iets zachter wordt. Laat het niet te zacht worden want dan is het te plakkerig en wordt het moeilijk om de koekjes te maken. Laat de tonijn uitlekken, snijd het sjalotje en de tomaat in kleine stukjes. Snijd vierkantjes van het bladerdeeg. Uit een standaard pakje bladerdeeg zal je zo’n 12 kleine koekjes kunnen maken. Wil je wat grotere of het dubbele aantal maken (want ze zijn erg lekker!) verdubbel dan gewoon de ingrediënten voor dit recept. Schep in het midden van het vierkantje bladerdeeg wat tonijn, tomatenblokjes en sjalot en als laats een theelepel rode pesto. Schep zo veel dat je makkelijk een driehoekje kan vouwen van het bladerdeeg zonder dat de vulling er uit komt. Vouw het driehoekje en druk de zijkantjes aan met een vork.
Leg de empanadas alvast klaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet weg.

We gaan verder met de Spaanse salade. Daarvoor heb je nodig: 1 avocado, 3 tomaten, het pakje of bakje feta, de krop sla, 5 wortels en 5 radijzen. Was de sla en verspreid over een grote schaal of groot bord. Snijd plakjes van de avocado en de radijs en snijd blokjes van de tomaat en de feta. Verspreid dit allemaal over de sla. Rasp als laatste de wortel over sla, of snijd ook daar plakjes van. Besprenkel de salade met wat olie en azijn en wat peper en zout als je dat lekker vind, of zet dit apart op de tapas-tafel voor je gasten.

Dan bereiden we nu gamba’s in knoflooksaus voor.  Je hebt nodig: 150 ml olijfolie, 3 tenen knoflook, 1 Spaanse peper en 1 citroen. Maak de knoflook schoon en snijd in kleine stukjes. Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en snijd die ook in kleine stukjes. Doe de olijfolie samen met de knoflook en de peper in een ovenschaal (of tapas-schaaltjes die in de oven kunnen). Snijd de citroen ook alvast in schijfjes voor later. Zet het even weg.

Voor de papas arrugadas – krieltjes hoef je niet veel te doen. Borstel en was ze een beetje schoon, je kunt ze dus in de schil laten. Doe de krieltjes in een pan met water en voeg 2 eetlepels zout toe. Het zout zorgt ervoor dat de krieltjes zullen ‘rimpelen’. Papas arragudas betekent ook ‘gerimpelde aardappels’.

De kazen snijd of brokkel je in blokjes en leg je alvast klaar op een schaal of een plank.

Lekker tafelen

Je kunt de tapas-tafel combineren met een heuse wijnproeverij of ‘high wine’. Je kunt de wijnen natuurlijk ook gewoon achterwege laten en drankjes in huis halen die jij lekker vindt, of een verse kan sangria maken (of kopen en vullen met schijven sinaasappel). Vergeet in elk geval niet om lekker veel water op tafel te zetten!

Gang 1. Als je gasten er zijn, zet dan de zoute snacks op tafel en geef je iedereen een lekker glas Cava Reserva Brut 2012.

Gang 2. Toe aan de volgende gang? Verwarm de oven op 200 graden en schuif de Empanadas de atun (de tonijnkoekjes) en de gamba’s 15 minuten in de oven. Als je de gamba’s uit de over haalt, leg er dan wat schijfjes citroen bij. Zet alles op tafel (pas op, heet!) samen met de olijven. Deze gerechten zijn te combineren met een witte fruitige wijn: Condesa Eylo 2015.

Gang 3. Bij de volgende gang serveer je een krachtige rode wijn: Garnacha 2015. Kook de papas arrugadas (krieltjes) met het zout ongeveer 15 minuten (prik even om te kijken of ze gaar zijn). Serveer deze met de verse rode pesto en de Spaanse salade.

Gang 4. Last but not least :-). We sluiten af met een Monteagudo, een heerlijke sherry. Serveer daarbij de kazen en geniet met z’n allen nog van het (hopelijk) heerlijke middag of avond zonnetje!

Hulp nodig?
Heb je vragen, tips of opmerkingen over dit tapas menu, de wijnen of iets anders? Laat het ons hieronder weten of stuur een mailtje naar info@metzondergluten.com! We helpen je graag en vinden het heel leuk om van je te horen!

Deze blog is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij juni 2018. Deze blogs doen allemaal mee:

glutenvrijkind.wordpress.com

ikbenglutenvrij.nl

homeofcomfort.nl

metzondergluten.com

koosglutenloos.nl