Meteen naar de inhoud

Gevulde Speculaas – glutenvrij en zonder geraffineerde suikers

Hoor wie klopt daar kinders? Metzondergluten! Met een receptje voor de feestdagen: gevulde speculaas. Raw, zonder gluten, zonder melk, zonder geraffineerde suikers en vegan. Met banaan en dadels. Klinkt niet verkeerd toch? En de speculaas is ook nog binnen een half uurtje gemaakt!
Heb je deze heerlijke gevulde speculaas gemaakt? Vergeet dan zeker niet om ook even de andere websites onderaan deze pagina te checken. Daar vind je namelijk nog meer ideetjes voor de glutenvrije feestdagen, van bloggers die meedoen aan #decemberglutenvrij, net als wij. Om jou fantastische, glutenvrije feestdagen te bezorgen!

Recept is voor 8 flinke stukken
Ingrediënten
Voor de speculaas:
450 gram amandelmeel
9 medjoul dadels (ontpit)
4 el speculaaskruiden
1 el kaneel
3 el water
3 el ahornsiroop
Voor het amandelspijs:
200 gram amandelmeel
1 banaan
1 el citroensap
1 el ahornsiroop
1 el amandelaroma (optioneel)
Topping:
4 eetlepels amandelschaafsel
Verder nodig:
Keukenmachine en bakvorm 16 cm

Bereiding
Bekleed de onderkant en zijkant van de bakvorm met bakpapier. Zo blijft de gevulde speculaas niet plakken. Je kunt ook een vierkante koek maken en blokjes snijden, kies dan een andere bakvorm. Voor deze gevulde speculaas gebruikten we een 16 cm ronde vorm.
Begin met de speculaas. Ontpit de dadels en doe ze vervolgens samen met alle andere ingrediënten voor de speculaas in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan totdat alles goed is gemengd tot een egale massa. Haal de speculaas uit de keukenmachine en leg het even apart, eventueel in de koelkast als het erg zacht is.
Was de keukenmachine goed af en doe vervolgens alle ingrediënten voor het amandelspijs in de kom. Weer goed door elkaar mengen tot een egale massa. Omdat we banaan gebruiken als zoetmiddel, zal je wat banaan kunnen proeven in het amandelspijs. Het amandelaroma gebruikten wij daarom voor net die wat extra sterke smaak van amandel. Maar dat is naar smaak, je kunt het aroma makkelijk weglaten.
Vervolgens deel je de speculaas in twee gelijke delen. Bekleed de onderkant van je bakvorm met de speculaas. Maak mooi egaal met een (iets natgemaakte) lepel. Daar bovenop leg je de laag amandelspijs. Goed aandrukken!  Vervolgens de laatste laag speculaas en weer mooi glad aandrukken.
Klaar is kees! Zet de gevulde speculaas in de koelkast (minstens 2 uur) zodat deze niet te zacht is wanneer je het gaat snijden. Bestrooi voor je het serveert nog met het amandelschaafsel.

Geniet ervan!