Meteen naar de inhoud

Tiramisu met zelf gebakken lange vingers – glutenvrij recept

Dit is een dessert waar je indruk mee gaat maken. En eerlijk gezegd, de tiramisu is helemaal niet moeilijk om klaar te maken. Zelfs de glutenvrije lange vingers maak je zelf! Hmmm…

Dit recept is voor een flinke taart, ongeveer 16 personen. 
Ingrediënten
Voor de glutenvrije lange vingers (ongeveer 200 gram lange vingers):
(Je kunt natuurlijk ook glutenvrije lange vingers kopen in de supermarkt ;))
4 grote eieren
80 gram kokosbloesemsuiker
100 gram maizena
50 gram rijstmeel
1 zakje vanillesuiker
Voor de vulling:
1 kopje zwarte koffie (Wil je tiramisu met alcohol maken? Voeg dan een scheutje Amaretto aan de koffie toe)
80 gr kokosbloesemsuiker (andere suiker mag natuurlijk ook)
500 ml slagroom
500 gr mascarpone
cacao

Verder nodig:
Bakvorm van 24 cm, slagroomspuitzak, oven en bakplaat met bakpapier

Bereiding
Maak als eerste de lange vingers.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Splits het eiwit en het eigeel van de eieren. Klop de eidooiers met de helft van de suiker totdat het schuimig wordt. Klop de eiwitten stijf, voeg de andere helft van de suiker toe en klop dit er nog even door heen.
Voeg de maizena toe aan het eiwit en schep het door elkaar. Voeg ook het eigeel en de rijstmeel toe, schep het opnieuw goed door elkaar.
Het beslag blijft vrij dun. Schep het beslag in een slagroomspuitzak met een klein spuitmondje. Maak gladde stokjes in de gewenste lengte, op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de lange vingers met een klein beetje vanillesuiker.
Bak de lange vingers in 12 minuten af. Laat ze goed afkoelen, anders kunnen ze breken.

 

Nu maken we de vulling.
Zet een kopje koffie en laat dit afkoelen. Voor de variant met alcohol, voeg na het afkoelen een scheutje amaretto toe aan de koffie.
Roer de mascarpone tot deze wat zachter is geworden. Klop dan in een andere kom de slagroom met de suiker stijf. Doe de mascarpone en de geklopte slagroom samen in een kom en en roer (niet mixen!) tot een gladde massa.
Bekleed de springvorm met bakpapier. Giet het kopje koffie in een schaaltje. Dip 1 voor 1 de lange vingers in de koffie en leg ze op de bodem van de springvorm. Bedek heel de bodem met lange vingers. Daarna doe je de helft van de vulling erbij en strijk je het geheel mooi glad.
Dan laag twee: nog een laag lange vingers (deze keer niet in de koffie gedoopt) en nog een laag vulling. Strijk de bovenkant glad.
Bewaar lange vingers zodat je genoeg hebt om de rand van de taart later nog te maken. Maak de taart af met lekker veel cacao (naar smaak). Om de taart extra feestelijk te maken, kun je een leuk sjabloon maken en gebruiken bij het bestrooien met de cacao, super feestelijk!
Zet de tiramisu minstens een uur in de koelkast voordat je deze serveert. Beter nog: maak de tiramisu een dag van te voren, dan is ie echt op z’n lekkerst als je de tiramisutaart serveert! Vlak voordat je de tiramisu serveert, kun je de springvorm er af halen en de lange vinger tegen de zijkant plakken. Wat een plaatje he….!? Geniet ervan!

Begin je weekend goed met de gratis & glutenvrije nieuwsbrief van metzondergluten
Elke zaterdagochtend weten waar je lekker kunt eten? Of op zoek naar de lekkerste recepten, natuurlijk allemaal glutenvrij? Mis niets en meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Helemaal gratis. En je kunt je op elk moment uitschrijven. Kom erbij.
[mailpoet_form id=”2″]