Meteen naar de inhoud

Glutenvrije bokkenpootjes – recept

Deze maand is het thema van #wijbloggenglutenvrij: ‘Wat mis je?’ Niet moeilijk! Bokkenpootjes! Dit was hét moment om ze eens zelf te gaan bakken. Zouden ze net zo lekker zijn als we ons herinneren….? Lees snel verder!

Bokkenpootjes, we weten hoe ze smaken, met gluten, van die verse van de bakker…  Maar ja, áls ze al glutenvrij zijn zitten ze bij de bakker vol met sporen van allerlei andere lekkere glutenvolle koekjes. We hebben het eigenlijk nooit aangedurft om ze zelf eens glutenvrij te gaan maken. Je denkt dan: ‘waarschijnlijk smaken ze toch niet zoals we hopen…’ Maar het moest er nu toch maar eens van komen. We gaan bokkenpoten bakken! De ingrediënten zijn van nature eigenlijk allemaal glutenvrij, alleen voegden we nog wat glutenvrij bloem toe.
Benieuwd wat anderen missen? Lees dan ook de andere deelnemende blogs van deze maand, je vindt ze onderaan dit recept.
Afhankelijk van de grootte, voor 15 à 20 bokkenpootjes.
Ingrediënten
Voor de vulling, die je als eerste kunt maken:
75 gram slagroom
150 gram witte chocolade
1/3 van een vanillestokje.
Voor de bokkenpoten:
100 gram eiwit. Je zal ongeveer 4 eieren nodig hebben.
175 gram kristalsuiker
20 gram bloem. Wij gebruikten de meelmix van AH is vrij.
70 gram amandelmeel
55 gram amandelschaafsel
finishing touch: 150 gram pure chocolade
Verder nodig:
Een oven
Een paar kommen en spatels
Een mixer
Twee spuitzakken, anders wordt het lekker kliederen 🙂
Bereiding
Verwarm de oven op 170 graden (normale ovenstand, geen hetelucht).
Schraap het merg uit het vanillestokje en verwarm samen met de slagroom in een pan. In de tussentijd maak je zo klein mogelijke blokjes van de witte chocolade. Als de slagroom kookt, giet je het bij de witte chocolade. Laat de chocolade smelten en zet het dan even weg in de koelkast. Smelt de chocolade niet helemaal? Zet dan de kom dan nog even in een pannetje heet water (au bain marie).
Dan gaan we verder met de koekjes. Splits de eieren, let goed op dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Mix de eiwitten en 100 gram van de suiker met de mixer goed stijf. Je moet de kom op z’n kop kunnen houden en dan moet het mengsel er in blijven zitten. Voeg vervolgens meteen achter elkaar het amandelmeel, de rest van de suiker en de bloem bij het mengsel. Spatel alles stevig door elkaar tot een egale massa.
Nu komt de eerste spuitzak van pas. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het mengsel in de spuitzak (misschien moet je dit in 2 delen doen) en maak gelijke strookjes op het bakpapier. Bepaal zelf hoe groot je de bokkenpootje wilt hebben, als ze maar allemaal even groot zijn. Doe de koekjes ongeveer 20 minuten in de oven. Goed in de gaten houden dat ze niet té bruin worden.
De koekjes moeten even afkoelen en dan gaan we verder met de vulling. Gebruik daarvoor de andere spuitzak. De vulling zal inmiddels ook weer wat dikker zijn geworden. Spuit kleine strookjes van de vulling op een helft van de bokkenpoot. Niet teveel. Leg voorzichtig de andere helft erop. Ga zo door tot je alle koekjes hebt gehad. Zet daarna even weg in de koelkast.
Je kunt nu de pure chocolade laten smelten, au bain marie. Laat het daarna afkoelen. De chocolade moet zo ver zijn afgekoeld, dat het een beetje creme-achtig wordt. Dus niet te dun, maar ook geen klontjes. Dit kan best een uurtje duren. Dip beide kanten van de bokkenpootjes dan in de chocolade en leg op bakpapier. Laat de chocolade goed stollen en dan ….. genieten maar!
Wat mis jij eigenlijk tijdens je glutenvrije dieet? Misschien kunnen we dan eens proberen een glutenvrije variant te maken! Laat het ons weten via Facebook of Instagram.
De inspiratie voor dit recept komt van Heel Holland Bakt.
Deze maand doen ook onderstaande blogs mee met #wijbloggenglutenvrij: gluten-lactosevrijekookkunst.nl, ikbenglutenvrij.nl en wij van metzondergluten.com.