Meteen naar de inhoud

Chocoladecake in stukken met yoghurt en verse bramen – glutenvrij recept

.

Taart

Voor 6 personen

45 minuten bereidingstijd
   plus 35 minuten in de oven

Glutenvrij en vegetarisch

Als een taart in stukken uit elkaar valt voordat je je vorkje erin zet, is dat meestal geen goed nieuws. Maar deze taart gaan we expres in stukken breken! Met frisse yoghurt en verse bramen is hij het lekkerst.

Verse bramen zijn nu al te vinden ‘in het wild’. Wildplukken mag eigenlijk niet in Nederland, maar als je alleen voor eigen gebruik plukt dan is er niemand die dat erg vindt. Dus op pad en in een parkje bij jou in de buurt, of soms gewoon langs de weg, vind je vast een bramenstruik!

Heb je de smaak van het bakken te pakken? Kijk dan ook zeker even naar onze kookboeken.

.

Glutenvrije chocoladecake

.


BOODSCHAPPENLIJSTJE


Voor de cake
150 gr havermout (of havermeel), let op dat deze glutenvrij is
100 gr amandelmeel
2 tl bakpoeder
2 el kokosbloesemsuiker (of suiker naar keuze)
snufje zout
2 eieren
100 gr plantaardige boter, koud en in blokjes
200 ml plantaardige yoghurt
60 gr kokosolie, op kamertemperatuur
3 el cacao
3 el tahin (sesampasta)
1 el koud water

Voor bij het serveren
100 ml plantaardige yoghurt
15 verse bramen
3 el bramenjam (er staat een heerlijk recept voor jam in ons kookboek!)


BEREIDING


Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een kleine bakplaat van ongeveer 20 bij 30 centimeter met bakpapier.

Doe de havermout in de keukenmachine en mix tot meel (je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken, of natuurlijk havermeel nemen in plaats van havermout). Schep het over in een kom en voeg het amandelmeel, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en zout toe. Meng goed door met een lepel. Zet apart.

Splits de eieren. Doe het eigeel in de kom van de keukenmachine, zet het eiwit apart. Voeg de boter en de yoghurt toe aan het eigeel en meng het goed, tot het een plakkerige massa vormt. Ook hiervoor kun je de staafmixer gebruiken. Voeg het mengsel toe aan het meel en schep het door elkaar met een lepel.

Doe het eiwit in een kom en klop dit op met een (elektrische) handmixer. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat het eiwit eruit valt, dan is het goed. Voeg het eiwit toe aan het deeg en schep het geheel met een spatel door, dan blijft het luchtig.

Schep het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm.

Verwarm de kokosolie in een pan. Voeg de cacao toe. Meng het geheel goed door en zorg dat de kokosolie volledig is gesmolten. Giet de chocoladesaus over het beslag heen. Duw het met de bolle kant van een lepel een beetje het beslag in, zo mengt het een klein beetje en blijft de onderkant van de cake licht van kleur.

Meng als laatste de tahin (sesampasta) met het water in een kommetje. De tahin wordt enigszins vloeibaar. Giet ook de tahin over het beslag en meng het op dezelfde manier als de chocoladesaus een beetje door de cake heen.

Bak de cake in 35 minuten af in de oven.

Laat de cake afkoelen. Schenk de yoghurt op een groot bord en breek (een deel van) de cake in stukken en leg ze in de yoghurt. Versier met verse bramen en bramenjam.

Als de cake eenmaal met de yoghurt geserveerd is, dan kun je hem het beste direct opeten. De cake zelf kun je 2 tot 3 dagen in een cakeblik bewaren.

.

Glutenvrije chocoladecake

.


Glutenvrij kookboek!
‘Geniet Glutenvrij’ is ons derde kookboek. Dit keer een groot formaat (bijna A4) en lekker dik; meer dan 200 pagina’s!

Het boek staat vol lekkere recepten voor de hele dag. Onderverdeeld in ontbijt, taart, lunch & spreads, dranken, soep, diner en dessert. Alle recepten zijn glutenvrij en vegetarisch. En veel van de recepten zijn vrij van lactose, koemelk, ei en noten. En niet te vergeten, het boek staat vol prachtige foto’s en een handig register.

Ook nemen we je mee in ons ‘metzondergluten’ huis. Hoe richt je je keuken zo in dat glutenvrij en niet-glutenvrij veilig naast elkaar kunnen bestaan? Ook gaan we de moestuin in en delen we praktische tips voor het kweken van je eigen groenten en kruiden.

Alles weten over het nieuwe boek? Klik hier!