Meteen naar de inhoud

Glutenvrije vijgentaart

.


Glutenvrije vijgentaart

Voor 1 taart van 8 tot 10 punten

30 minuten bereidingstijd
   plus 45 minuten in de oven

Glutenvrij, vegetarisch, lactose- en koemelkvrij

Het vijgenseizoen is geopend! Er staat een kleine vijgenboom in onze moestuin en dit jaar doet hij heel erg zijn best. De eerste vijgen zijn rijp en nadat we er een paar zo ‘uit het vuistje’ hebben gegeten, is het tijd om er lekkere gerechten mee te maken. Vijgen lenen zich voor van alles, van zoet tot hartig. Dit keer gaan we voor zoet; een heerlijke vijgentaart. Glutenvrij uiteraard.

En een taartje hebben we zeker op de afgelopen week, we hadden iets te vieren. Ons derde kookboek is in de verkoop gegaan. Alles over het kookboek vind je hier (en daar kun je ook bestellen! 🙂 ).

.

Glutenvrije vijgentaart

.


BOODSCHAPPENLIJSTJE


Voor de bodem
3 eieren
4 el ahornsiroop
50 gr amandelen
70 gr havermout (let op dat deze glutenvrij is)
1 tl bakpoeder
120 ml plantaardige yoghurt
snufje zout

Voor de vulling
4 dadels, ontpit
10 vijgen
1 el ahornsiroop

Voor de crumble
45 gr amandelmeel
40 gr havermout (let op dat deze glutenvrij is)
50 gr plantaardige boter, koud en in kleine blokjes
1 el kokosbloesemsuiker
7 el noten naar keuze (wij gebruikten hazelnoten en pecannoten)

BEREIDING


Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik een taartvorm (wij gebruikten de quichevorm, werkte perfect!) met een diameter van ongeveer 30 centimeter. Bekleed de onderkant van de vorm met bakpapier.

Meng alle ingrediënten voor de bodem met behulp van de keukenmachine of mixer goed door elkaar. Giet het beslag in de taartvorm en bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak ondertussen de vulling. Wil je een vulling van rode kleur, schil dan de vijgen. Wij hebben de vijgen met schil en al gebruikt, ook erg lekker en het resulteert in een vulling met een groene kleur. Doe de dadels en de vijgen in de kom van de keukenmachine en mix het tot een gladde massa. Zet apart.

Maak ook de crumble. Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en kneed het met de hand tot een kruimelig geheel.

Schep de vulling op de afgebakken bodem. Verspreid het over de gehele bodem. Schep vervolgens de crumble op de vulling en verspreid ook deze goed over de taart. Bak de taart 35 minuten in de oven.

Serveer de taart warm of koud. Bewaar hem tot 2 dagen in de koelkast. Je kunt ook een paar punten invriezen om er later van te genieten.

.

Glutenvrije vijgentaart

.


Nieuw kookboek!
‘Geniet Glutenvrij’ is ons derde kookboek. Dit keer een groot formaat (bijna A4) en lekker dik; meer dan 200 pagina’s!

Het boek staat vol lekkere recepten voor de hele dag. Onderverdeeld in ontbijt, taart, lunch & spreads, dranken, soep, diner en dessert. Alle recepten zijn glutenvrij en vegetarisch. En veel van de recepten zijn vrij van lactose, koemelk, ei en noten. En niet te vergeten, het boek staat vol prachtige foto’s en een handig register.

Ook nemen we je mee in ons ‘metzondergluten’ huis. Hoe richt je je keuken zo in dat glutenvrij en niet-glutenvrij veilig naast elkaar kunnen bestaan? Ook gaan we de moestuin in en delen we praktische tips voor het kweken van je eigen groenten en kruiden.

Alles weten over het nieuwe boek? Klik hier!