Meteen naar de inhoud

Vega bietenburger met quinoa-kikkererwten salade en zomersaus – glutenvrij recept + Radio-interview

.

Lunch & Diner

Voor 2 tot 3 personen

45 minuten bereidingstijd

Glutenvrij, lactosevrij, koemelkvrij en vegetarisch

Er gaat niets boven een goede burger! En daar hoeft echt geen vlees in te zitten. Deze bietenburgers zijn mooi van kleur en vol van smaak. Bak ze goed door, dan worden ze lekker krokant. Zeker met de gekruide kikkererwten uit de oven is het een feestje op tafel.

Ook de zomersaus is een zonnetje zo bij het gerecht en maakt het helemaal af. De kurkuma, gecombineerd met zoete honing en een zuurtje van de citroen, komt perfect uit bij de quinoa-salade. Klaar om aan de slag te gaan?

Oh, en we zijn op de radio geweest! In een kort interview (7 minuten) vertelt Stefan meer over ons nieuwe kookboek Geniet Glutenvrij. Luister je mee?

.

Vega bietenburger met salade en zomersaus - glutenvrij

.


BOODSCHAPPENLIJSTJE


Voor de bietenburgers
500 gr verse of voorgekookte biologische rode biet (3 a 4 bietjes)
100 gr havermout (let op dat deze glutenvrij is)
1 teen knoflook, gepeld en fijngesneden
2 takjes verse tijm, alleen de blaadjes, fijngesneden (of 2 el gedroogde tijm)
1 takje verse basilicum, alleen de blaadjes, fijngesneden (of 1 el gedroogde basilicum)
1 ei
olijf- of kokosolie om in te bakken

Voor de quinoa-kikkererwten salade
200 gr ongekookte quinoa
400 ml water
400 gr (1 blik) kikkererwten, uitgelekt
1 el garam masala (of glutenvrije kipkruiden)
handje verse sla, gewassen en in grove stukken
snuf peper

Voor de zomersaus
2 el tahin (sesampasta) (je kunt ook pindakaas gebruiken, al wordt de smaak van de saus dan wel iets anders)
50 ml water
2 tl kurkuma, poeder
1 el olijfolie
2 el honing


BEREIDING


Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. (De kikkererwten gaan zo de oven in.)

Als eerste bereiden we de bietenburgers voor. Gebruik je verse bietjes? Snijd de ‘kontjes’ eraf en de biet in stukken (schillen is bij een biologische biet niet nodig). Kook de bietjes 10 minuten. Laat ze afkoelen, doe de bietjes in de kom van de keukenmachine en maal ze fijn. Je kunt hiervoor ook de staafmixer gebruiken.
Schep de bietjes over in een kom en meng ze met de overige ingrediënten voor de burgers, behalve de olie. Zet het apart en laat het 20 minuten rusten, zo heeft de havermout de tijd om het vocht goed in zich op te nemen.

Maak ondertussen de salade. Breng het water aan de kook en kook de quinoa 10 minuten. Het meeste water zal hierna opgenomen en verdampt zijn, giet eventueel overtollig water af.
Meng in een kom de uitgelekte kikkererwten met de kruiden. Verspreid de kikkererwten over de bakplaat en schuif de bakplaat de oven in. Bak de kikkererwten 30 minuten in de oven, schep ze na 15 minuten even om.

Bereid vervolgens de zomersaus. Meng hiervoor simpelweg alle ingrediënten in een kom.

Als het beslag voor de burgers klaar is, pak dan een handje beslag en kneed het in de vorm van een burger. Herhaal dit tot je zo’n 6 tot 8 burgers hebt en het beslag op is.
Verhit olie in een koekenpan en bak de burgers 10 minuten aan de ene zijde, keer ze om en bak ze nog 5 minuten aan de andere zijde.

Als de kikkererwten klaar zijn, dan maak je de salade op. Meng met de hand alle ingrediënten voor de salade door elkaar en serveer, samen met de burgers, op borden of een grote schaal en besprenkel het geheel met zomersaus.

.

Vega bietenburger met salade en zomersaus - glutenvrij

Vega bietenburger met salade en zomersaus - glutenvrij

.


Glutenvrij kookboek!
‘Geniet Glutenvrij’ is ons derde kookboek. Dit keer een groot formaat (bijna A4) en lekker dik; meer dan 200 pagina’s!

Het boek staat vol lekkere recepten voor de hele dag. Onderverdeeld in ontbijt, taart, lunch & spreads, dranken, soep, diner en dessert. Alle recepten zijn glutenvrij en vegetarisch. En veel van de recepten zijn vrij van lactose, koemelk, ei en noten. En niet te vergeten, het boek staat vol prachtige foto’s en een handig register.

Ook nemen we je mee in ons ‘metzondergluten’ huis. Hoe richt je je keuken zo in dat glutenvrij en niet-glutenvrij veilig naast elkaar kunnen bestaan? Ook gaan we de moestuin in en delen we praktische tips voor het kweken van je eigen groenten en kruiden.

Alles weten over het nieuwe boek? Klik hier!

.