Een heel gezond drankje! Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en vooral wat geduld. Als je eenmaal weet hoe het werkt, is dit het makkelijkste recept ooit 🙂
Waterkefir is een probiotisch drankje: goed voor je darmen en vol met mineralen, aminozuren en vitaminen B1, B2, B6, B12, C, D en H. Het kan ook nog rustgevend werken. Als je dit gaat maken, laat je lichaam er dan rustig aan wennen. Begin met een paar slokjes per dag, kijk hoe je lichaam reageert en bouw het rustig op naar de hoeveelheid die je lekker vindt. 

Ingrediënten:

  •  100 gram waterkefir (vaak online te koop)
  • 1 liter water
  • 1 biologische citroen
  • 2 biologische vijgen of 4 biologische dadels (mogen ook gedroogd zijn)
  • 50 gram biologisch (riet)suiker

kefir1

Bereiding:

Gebruik voor de kefir geen metalen lepels of vergiet, deze tasten de kefir aan. Gebruik alleen hout of plastic materiaal. Ook biologische ingrediënten zorgen ervoor dat de kefir mooi in tact blijft.

Doe de kefirkorrels in een grote pot en voeg suiker en water toe. Roer rustig door elkaar met een houten of plastic lepel. Snijd de citroen en verse vijgen doormidden, gedroogde vijgen en dadels hoef je niet doormidden te snijden, en voeg ze toe aan het kefirwater. Doe de deksel op de pot en zet de kefir op kamertemperatuur weg. Niet in de volle zon, gewoon op een rustig plekje. Laat de kefir minimaal 2 en maximaal 3 dagen staan. Je zult zien dat er wat beweging in de pot komt, af en toe de deksel er afhalen om even te kijken is helemaal niet erg.

Is de tijd voorbij? Haal dan de vruchten eruit en bewaar de citroen nog even. Zeef het sap door een plastic vergiet, knijp de citroen uit boven het sap en doe het sap in een fles. Zet de fles in de koelkast en als de kefir goed gekoeld is, is deze heerlijk om te drinken!

De kefir vermenigvuldigt zich elke keer, dus je hebt steeds meer. Leuk om eens weg te geven, zodat iemand anders er ook mee aan de slag kan. De overgebleven kefirkorrels kun je in een potje met water en een eetlepel suiker bewaren in de koelkast. Ververs om de week het water en spoel de korrels even af voordat je weer nieuwe kefir maakt.

kefir2

Wil je meer weten over (water)kefir? Kijk dan eens op deze site voor nog meer informatie. Heb je vragen of wil je reageren? Graag! e-mail ons via info@metzondergluten.com of reageer via facebook of Instagram!

Deze blog is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij! Samen met andere blogs brengen we je deze maand het makkelijkste recept ooit. De andere blogs die meedoen:

glutenvrijemama.nl
glutenvrijhoorterbij.nl
deglutenvrijeman.nl
ikbenglutenvrij.nl
hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
lekkerglutenvrij.nl
doemijglutenvrij.nl
homeofcomfort.nl
pinkpequena.nl
glutenvrijkind.wordpress.com