Meteen naar de inhoud

Glutenvrij ontbijten

Ons favoriete ontbijt… oei dat is moeilijk, zoveel keuze..! Samen met andere bloggers van #wijbloggenglutenvrij schrijven we vandaag over glutenvrij ontbijt. Iets met wafels, chocoladesaus, vers fruit en verse theekruiden……lees snel verder!

In het weekend ontbijten we vaak wat uitgebreider. Doordeweeks ontbijten we vaak met een flinke kom yoghurt met allerlei soorten noten, zaden, gedroogde vruchten en vers fruit. Heerlijk! Als het weekend dan begint en we gaan ons favoriete ontbijt op tafel zetten, dan pakken we vaak ons wafelijzer erbij, kiezen lekker fruit en struinen we even door de tuin voor wat verse kruiden. Daarmee verschijnt namelijk een heerlijk ontbijtje op tafel.
Voor de wafels gebruiken we ons favoriete recept waarbij we de wafels maken van havermeel, dat recept hebben we al eerder met je gedeeld zodat je hier ook heerlijk van kunt genieten: je vindt het recept hier. Combineer de wafels met de zelfgemaakte chocoladesaus die in het recept staat, die is echt lekker en maak je van dadels, amandelmelk en cacao!
Bij de wafels kies je je favoriete fruit, wij kiezen vaak voor goed rijpe verse peren en banaan, heerlijk met de chocoladesaus. Natuurlijk kun je bij de wafels eten wat jij lekker vindt, je hebt vast je eigen favorieten!
Je kunt natuurlijk een glas vers geperste sinaasappelsap maken bij je ontbijt. Maar wat wij het liefst doen, is als de wafels lekker bakken in het wafelijzer, even de tuin in lopen. Wij proberen in onze tuin namelijk zoveel mogelijk eetbare planten en kruiden te kweken. Zo hebben we inmiddels een heuse theetuin! Hiervoor hoef je geen grote tuin te hebben, met een klein hoekje in je tuin of op het balkon kun jij al je favoriete theekruiden kweken. Hier een paar van onze favoriete kruidentheetjes (kruidenthee noem je eigenlijk een ’tisane’ trouwens):
Frisse start?
Heb je zin in een energiek, verfrissende thee? Kies dan voor Munt en Citroenverbena. Munt is goed voor de spijsvertering en verfrissend.
Citroenverbena zit vol antioxidanten, is goed voor je spijsvertering en verfrist je geest.
Bereiding van de thee: gebruik van de munt blaadjes, het liefst voordat de bloemen bloeien omdat de smaak dan het best is.
Gebruik van de citroenverbena de jonge blaadjes. Overgiet de kruiden met een klein laagje koud water en giet daarna het koken water erover (anders verbranden de kruiden). 
Rustig opstarten?
Combineer de kruiden Kamille, Lavendel en Goudsbloem. Kamille staat bekend om haar rustgevende werking, net zoals Lavendel, dat ontspannend werkt. Goudsbloem tot slot is ook goed voor de spijsvertering. Gebruik Goudsbloem niet al te vaak.
Bereiding van de thee: gebruik van de kamille de in bloei staande bloemen, van de lavendel de verse, net bloeiende bloemen of het jonge blad en van de goudsbloem een paar bloemblaadjes van net bloeiende bloemen. Overgiet de kruiden met een klein laagje koud water en giet daarna het koken water erover.
Wat kruidigs nodig?
Hou je van een kruidige ochtendthee of heb je bijvoorbeeld wat last van je keel? Combineer dan de Dropplant en Venkel. Beide planten werken verlichtend bij verkoudheid en hoesten.
Bereiding van de thee: Gebruik van de dropplant het blad op bloeiende stengels. Van de Venkel gebruik je het jonge blad, de zaadjes of stengels en bloemen.
Overgiet de kruiden met een klein laagje koud water en giet daarna het koken water erover
Heb jij tips of vragen over de recepten of jouw eigen theekruiden of theetuin? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of stuur een e-mail naar info@metzondergluten.com!
Deze maand doen ook onderstaande blogs mee met #wijbloggenglutenvrij: glutenvrijemama.nl, yacinthapex.nl/blog, gluten-lactosevrijekookkunst.nl, ikbenglutenvrij.nl en wij van metzondergluten.com.