Meteen naar de inhoud

Glutenvrij Oslo!

Glutenvrij Oslo! Noorwegen, of zelfs heel Scandinavië wordt vaak gezien als een glutenvrij ‘paradijs’. En dat klopt…! Op veel plekken kun je prima terecht met een gluten-intolerantie. Maar waar vind je de hotspots? 

De leukste plekken waar je glutenvrij kunt eten, hebben we voor je op een rijtje gezet. 

Vooraf een paar praktische tips voor een bezoek aan Oslo:

  • Het vliegveld van Oslo ligt een stukje buiten de stad. Je kunt vanaf het vliegveld makkelijk met de trein of met de bus van en naar de stad.
  • In bijna elk restaurant spreken ze uitstekend Engels en hebben ze een Engelse menukaart.
  • Wil je zeker zijn dat je ergens terecht kan? Reserveer dan!
  • Let op, de prijzen hoger liggen dan we in Nederland gewend zijn. Vooral als je graag een wijntje of biertje drinkt loopt de rekening snel op.
  • Ga je een weekendje? Houdt er rekening mee dat op zondag alle winkels gesloten zijn. Plan op zondag je museumbezoek, wandeling door de botanische tuinen of een fietstocht.

Tips voor een goed en glutenvrij verblijf in Oslo

Begin van de reis: het vliegveld.
Misschien begint je reis vanaf Schiphol. Ga dan als je tijd hebt langs bij Leon. Dit ‘fastfood’ restaurant is opgezet vanuit de vraag; waarom kan fastfood geen goede voeding zijn? Dat kan dus wel! Bij Leon serveren ze taartjes, salades, yoghurt, snacks, warme maaltijden. Allergenen staan heel duidelijk op de kaart. Vegetarisch of vegan? Ook geen probleem. Bij Leon kun je dus elk moment van de dag terecht! Wij dronken er een heerlijke koffie (Flat White) en deelden een ‘Lemon ginger crunch’. Een goed begin!
Adres: Schiphol. Voor de security check op Schiphol Plaza. Na security check in Lounge 1. Op Schiphol hangt een plattegrond waarop dit staat aangegeven.

Als je aankomt op het vliegveld in Oslo (op voor de terugvlucht..) en je hebt trek: geen probleem! Bij veel restaurants staan de allergenen vermeld op de kaart. Ook bij de to go winkeltjes is vanalles te vinden.

Hotel of appartement?
Kies je vaak voor een appartement omdat dat wel makkelijk is met het ontbijt? In Oslo kun je gerust in een hotel verblijven. Informeer vooraf even, maar bij de meeste hotels is het glutenvrij ontbijt gewoon onderdeel van het buffet. Je vindt vaak een apart hoekje bij het buffet met crackers, brood, muesli, koekjes en soms zelf taartjes! Ook is er vaak heel veel keus in allerlei noten, zaden en fruit voor in de yoghurt. Moet je vroeg weg om je vlucht te halen? Vraag een ‘early breakfast’. Je krijgt het dan gewoon mee!
Hotels: Thon Hotel en Scandic hotel bieden een zeer goed (glutenvrij) ontbijt aan.

Supermarkt
In Oslo vind je voornamelijk de Rema1000, de Joker en de Kiwi. Bij de Rema1000 hebben ze vaak het grootste aanbod. Je vindt er een speciale glutenvrije afdeling met een groot aanbod (soms ook diepvries) en je vindt er ook glutenvrij bier of cider (tip: Handverk Cider).

Brasserie Paleo – Biologisch ontbijt, lunch en diner
Brasserie Paleo, onderdeel van een Thon Hotel, is een gezellig restaurant. Je kunt hier heel goed terecht, op alle momenten van de dag. Heel veel glutenvrije mogelijkheden! Verblijf je in het Thon Hotel? Dan is je ontbijt in dit restaurant, mooi meegenomen dus!

Døgnville – Een burger op z’n best
In de hippe wijk Grünerløkka vind je onder andere Døgnville. Bij dit restaurant (ook gevestigd in Trondheim en Stavanger!) kun je heerlijke glutenvrije burgers eten. Vegetarisch en vegan is ook mogelijk. En ook de frietjes zijn glutenvrij. Leef je uit!
In deze wijk vind je trouwens ook de Mathallen. Een gezellige en druk bezochte foodhall én restaurant met dezelfde naam, met glutenvrije mogelijkheden.
Adres: Avdeling Vulkan – Vulkan 12, in Oslo verder nog te vinden in de wijk Tjuvjolmen (bij Aker Brygge): Lille Stranden 10.

Olivia Restaurant – Luxe pizza
Pizza fan? Ga dan langs bij Olivia Restaurant. Wij gingen erheen voor de pizza, maar er zijn ook genoeg andere glutenvrije mogelijkheden en ook met andere allergenen kunnen ze prima gerechten maken. Het eerst geopende restaurant zit in de wijk Aker Brygge, met verwarmd terras met mooi uitzicht op de haven en de bruisende boulevard. Het restaurant heeft inmiddels ook op drie andere locaties in Oslo de deuren geopend, altijd eentje in de buurt dus. Ook in Trondheim en Bergen vind je Olivia. Geniet van je glutenvrije pizza!
Adres: Stranden 3

Peppes Pizza – Nog meer pizza…
Een andere restaurant waar je heerlijke glutenvrije pizza kan eten, is Peppes Pizza. Dit restaurant van de grootste pizza-keten in Noorwegen heeft ons echt verrast. Het restaurant is gezellig, de bediening is heel vriendelijk en het belangrijkst: de pizza’s zijn echt goed en lekker! Er is ontzettend veel keus en je kunt je pizza zelfs helemaal zelf samenstellen. De kwaliteit is goed. Wat betreft prijs-kwaliteit is Peppes een aanrader! Oh ja, afhalen kan ook én je vindt Peppes op heel veel verschillende plaatsen door heel Noorwegen 🙂 

Adres: Op 14 locaties in Oslo, bijv. Karl Johans Gate 1, Lørenveien 42 en Karenlyst Allé 18. 

Paleet – Winkelen & eten
Oké, nog één keer pizza: in de kelder van het grote winkelcentrum Paleet zit een pizzabakker waar ze ook glutenvrije pizza bereiden. Je betaalt een klein beetje extra voor de glutenvrije variant.
In dit winkelcentrum vind je trouwens ook Egon: een keten van restaurants waar je ook heel goed glutenvrij kunt eten. Zoals in heel veel restaurants staan ook hier de allergenen op de kaart vermeld. Egon vind je op verschillende plaatsen in Oslo en is ook vaak onderdeel van Thon Hotel.

Bacchus – Borreltijd
Bacchus is een restaurant en wijnbar gevestigd in een mooi sfeervol gebouw midden in de Stad. Wil je na het winkelen of je stadswandeling even bijkomen met een snack en een borrel? Dan kan dat bijvoorbeeld bij Bacchus. Het diner biedt ook glutenvrije opties, maar niet erg uitgebreid. 

Adres: Dronningsgate 21

Espresso House – Koffie en cake
Bijna op elke hoek van de straat (ook op het centraal station) vind je wel een Espresso House. Hier kun je heerlijke koffie en thee drinken, mét glutenvrij gebakje. Espresso House vind je trouwens ook in Zweden, Finland en Denemarken!

Adres: op zo’n 27 locaties in en rond Oslo, bijv. Olav V’s Gate 2, Waldemar Thranes Gate 3, Nordre Gate 18 

Baker Hansen – Bakker
Ontbijt buiten de deur? Ga langs bij Baker Hansen. Hier vindt je heerlijk glutenvrij brood, ontbijtgranen, verschillende soorten koeken en taart! Kijk vooral even op de website voor het aanbod, het ziet er al heerlijk uit.
Adres: Op heel veel plaatsen in Oslo, bijv. Wessels Gate 2 of Grensen 17, Drammensveien 62.

Paradis Gelateria – ijsjes!
Zin in Italiaans ijs en een wandeling over de gezellige boulevard van Oslo? Ga langs bij Paradis Gelateria. De allergenenlijst (niet alleen glutenvrij) hangt in de winkel. Let wel even op de kruisbesmetting.
Adres: op 4 locaties in Oslo, bijv. Lille Stranden 4 (Akerbrygge)

Leesvoer voor op vakantie en kook-inspiratie voor thuis! 

Meer informatie over Opscheppen 

 

Veel plezier in Oslo! Laat je even weten hoe het was?

De smaak van de stedentrips te pakken? Lees dan ook de tips voor tripjes naar…
– Lissabon
– Parijs
– Kopenhagen
– Berlijn
– Gent
– Antwerpen