Meteen naar de inhoud

Glutenvrij kamperen – Tips voor een top vakantie


Kamperen is heerlijk. Kamperen is elke dag een mega picknick. Kamperen is de hele dag buiten zijn en met een beetje geluk is kamperen ook genieten van mooi weer. Of juist knus in een tentje met tikkende regen.. Ook wij gaan graag met de tent op pad en delen graag onze tips om optimaal te genieten van ‘glutenvrij op de camping’.

Rust en ruimte! Zoek ons tentje… 😉

Elke ochtend vers afgebakken, glutenvrij brood uit je eigen oventje
Wat is er lekkerder dan een vers broodje bij het ontbijt? Bij de meeste campings zit wel een bakkertje om de hoek, maar daar is vaak geen (veilig) glutenvrij brood verkrijgbaar. Wij nemen altijd een klein camping oventje mee, zodat we ’s ochtends zelf een heerlijk broodje kunnen afbakken. Een camping oven is al te koop vanaf € 30 en je hebt er veel plezier van! Het enige waar je even aan moet denken is dat je een camping uitzoekt met een stroomvoorziening en zelf een kabel meeneemt om naar je tentje te leggen.

Ga je toch voor basic kamperen zonder stroom? Dat kan natuurlijk ook! Zorg dan voor een voorraadje lekkere crackers en koop bijvoorbeeld lekker veel vers fruit en yoghurt als ontbijt.

Iedereen glutenvrij
Wij eten meestal ‘metzondergluten’, Ilona glutenvrij en Stefan met gluten. We koken thuis bijvoorbeeld soms twee soorten pasta als dat op het menu staat. Op vakantie doen we dat niet en eten we beide glutenvrij. Wel zo makkelijk als je maar één of twee kookpitten tot je beschikking hebt en zo hoef je je echt geen zorgen te maken over kruisbesmetting.

Elke dag picknicken
Als je kampeert, dan ga je overdag waarschijnlijk graag op pad. De bergen in, naar het strand of naar de stad. Vooraf kun je onderzoek doen naar de beste plekjes om wat te eten tussendoor. Dat doen wij vaak ook (zie ook onderaan de link naar onze stedentrips!). Maar als we kamperen vinden we het net zo fijn om elke dag te picknicken op de allermooiste plekjes. Meestal verzamelen we ‘s ochtends allerlei lekkers om mee te nemen. We bakken lekkere broodjes af en kopen onderweg even vers beleg, nemen een heleboel vers (lokaal) fruit mee, zorgen voor lekkere drankjes (vergeet vooral de thermoskan koffie of heet water voor thee niet) en kopen wat lekkers ‘zoets en wat zouts’ of nemen wat mee uit de voorraad van thuis. Zo hoef je tijdens je wandeling niet op zoek naar een eetgelegenheid maar kun je gaan picknicken op het moment dat het jou uitkomt. Kom je dan toch wat tegen, dan is het een verrassing en geniet je extra! Dan verschuif je die picknick gewoon even naar later op de dag….

Grote supermarkten
Ga je boodschappen doen en heb je echt speciale glutenvrije producten nodig? Ga dan naar de grootste supermarkt die je kunt vinden. De grote ‘supermarches’ in Frankrijk bijvoorbeeld, of de Hipercor, of Mercadona in Spanje.. Zij hebben zoveel producten, er is vaak meer glutenvrij verkrijgbaar dan in Nederland. Vaak is er een glutenvrij schap, maar er staan ook genoeg glutenvrij producten tussen de ‘gewone’ producten. Zo is er vaak ook een glutenvrij biertje te vinden bij de bier-afdeling…

Neem eten mee voor de eerste dagen
Als je net aankomt heb je geen zin om meteen op zoek te gaan naar een grote supermarkt. Daarom pakken wij altijd wat eten in voor de eerste paar dagen. We nemen dan alleen de glutenvrije producten mee, de verse producten zoals groenten en fruit kopen we daar. Dat verkopen ze toch bij elke buurtsuper.
Denk bijvoorbeeld aan een zak glutenvrije pasta, wraps, pannenkoekenmeel, satésaus voor bij de barbecue, brood, afbakbroodjes, crackers, etc.

Het meer van Annecy, Frankrijk. 

We wensen je heel veel vakantieplezier!

Past er nog wat in je koffer? Bestel dan nu een van onze kookboeken, vol recepten en verhalen. Heerlijk voor tijdens de vakantie.

Meer info & bestellen