Meteen naar de inhoud

Glutenvrij Wenen

Glutenvrij Wenen! Wat is Wenen een mooie stad, prachtige gebouwen met veel geschiedenis, een fijne sfeer en genoeg lekkers te eten! In deze review lees je onze tips voor goede en leuke restaurants in Wenen, zodat je weet waar je lekker en glutenvrij kunt eten!

This review in English? Click here!

Vooraf een paar praktische tips voor een bezoek aan Wenen:

  • Binnen 2 uur vlieg je naar Wenen vanaf verschillende luchthavens in Nederland.
  • Je kunt in bijna elk restaurant pinnen, contant geld kan handig zijn maar is niet noodzakelijk.
  • Reserveren voor het diner is verstandig. De goede restaurants zitten bijna allemaal vol als je zonder reservering komt binnen wandelen. Ook moet je soms een stukje lopen of met de metro en dan is het jammer als je niet terecht kan!
  • Met een paar goede wandelschoenen is Wenen prima te voet te verkennen, maar ook het OV, zoals de metro, is heel erg goed!
  • Op zondag zijn de winkels gesloten. Houd ook bij restaurants en cafés rekening met wisselende openingstijden. Het komt ook wel eens voor dat lunchrooms of koffiewinkels sluiten in verband met vakantie.

Tips voor een lekker, glutenvrij verblijf in Wenen

Koffie en taart!
Wenen kent veel koffiehuizen met een heel groot aanbod zoetigheid. Alleen al om de mooie kunstwerken te bewonderen moet je hier eigenlijk even naar binnen gaan. Wij bezochten Café Central, een mooi historisch pand mét glutenvrije gebakjes! Er zijn een paar opties en je kiest je taartje uit de vitrine, waar de allergenen bij elk taartje staan vermeld. Daarbij kun je natuurlijk iets te drinken bestellen, zoals een lekkere kop Wiener Melange! Nog een taartje? We bezochten ook het bekende Café Konditorei Aida (meerdere vestigingen, je loopt er zeker vanzelf langs eentje). Op de menukaart staan de glutenvrije opties apart aangegeven, super handig! Er zijn in Wenen meer koffiehuizen waar ze glutenvrije opties voor gebakjes hebben, bijvoorbeeld Kaffeehaus Demel of Café Mozart.
Café Central, Herrengasse 14
Kaffeehaus Demel: Kohlmarkt 13
Café Mozart: Albertinaplatz 2

Tafelspitz en glutenvrije Schnitzel
Restaurant Plachutta is een begrip in Wenen. Als je niet reserveert, is er geen plek 🙂 Wij aten bij de locatie vlakbij de opera, voordat we een opera bezochten. Een heerlijk avondje uit. Verschillende gerechten kunnen worden aangepast naar een glutenvrije variant. Geef het wel duidelijk aan. Wij raden echt aan jezelf te verrassen met de Tafelspitz, een tafel vol traditioneel eten! Wil je graag een glutenvrije Schnitzel? Ga dan naar Zum Wohl. In dit restaurant is alles glutenvrij! Je kunt dus ALLES van de kaart bestellen! Ook alles op de kaart is lactosevrij trouwens. Wij bestelden hier een schnitzel en een tomatenrisotto. Als toetje deelden we een ‘Kernweicher Schokoladenkuchen’. Een heerlijk taartje met warme chocolade en citroenijs… Glutenvrije schnitzel kun je trouwens ook gaan eten bij Gasthaus am Predigstuhl, iets buiten de stad. Hier zijn ze gespecialiseerd in vegan gerechten en coeliakie, maar ook andere intoleranties, allergenen zijn bekend. Zeker een bezoekje waard dus!
Plachutta: verschillende vestigingen in Wenen, bijvoorbeeld Walfischgasse 5-10 bij de Opera, of Auhofstrass 1 bij Schloss Schönbrunn.
Zum Wohl: Stumpergasse 61
Gasthaus am Predrigsthul: Oberwiedenstrasse 34

Yamm! Vega à la carte, buffet of zoetigheid
Yamm! Op de locatie tegenover de universteit (Universitätsring) kun je heerlijk binnen en buiten zitten. De locatie op de Naschmarkt is klein en lijkt meer geschikt om iets af te halen of snel wat te eten. Tegenover de universiteit hebben wij heerlijk gezeten en werden geholpen door heel vriendelijke bediening. We waren nog niet toe aan lunch, maar bij Yamm kun je van een heerlijk vegetarisch buffet genieten. Door middel van een pasje weeg en reken je af. Alle gerechten vermelden ingrediënten en hebben aparte lepels. Vind je het toch niet helemaal veilig? Dan kun je ook iets lekkers van de kaart kiezen. Vergeet vooral het taartjesbuffet (achter glas) niet te bekijken. Wij aten een heerlijk aardbeitaartje…echt HEEL lekker!
Yamm: Universitätsring 10 en Naschmarkt Stand 285-287

Simply Raw Bakery – ontbijt
Ons appartement was in de buurt van
Café Latte en daar serveerden ze ook glutenvrij ontbijt volgens de website. We reserveerden van te voren online. Dat is zeker aan te raden want in het weekend buiten de deur ontbijten is heel populair in Wenen! Vlak na de reservering werden we opgebeld, ze zaten helaas al vol! Volgende keer in Wenen gaan we dit dus zeker nog eens proberen. Wij reserveerden vervolgens bij Simply Raw Bakery. We vonden het in een gezellig straatje, en ook binnen bij Simply Raw Bakery is het gezellig en knus. We bestelden wat verschillende dingen van de kaart. Het was heel rustig, maar toch duurde het erg lang voordat we ons ontbijt kregen. Het bleek eigenlijk te weinig, en ook de koffie was niet zo lekker.. Jammer! De taartjes zagen er wel heel erg lekker uit, dus misschien moeten we toch nog een keer terug voor een tweede poging. Maar voor een stevig ontbijt en een goede kop koffie kun je beter een ander plekje uitzoeken. Onderaan vind je nog wat tips voor ontbijt!
Café Latte: Neubaugasse 39
Simply Raw Bakery: Drahtgasse 2

Pizza!
Bij Scarabocchio kun je echt een lekkere glutenvrije pizza eten. Het is een gezellig restaurant met vriendelijke bediening. Bij Vapiano  hebben ze trouwens ook glutenvrije pasta en pizza. Vapiano heeft Meerdere vestigingen in Wenen. Daar zijn wij zelf niet geweest.
Scarabocchio: Florianigasse 3. Elke dag open.

Meer glutenvrije tips…
Dan nog een aantal restaurants die glutenvrij eten aanbieden, maar die wij niet hebben bezocht.

  • Blue Orange – hier hebben ze glutenvrije en lactosevrije bagels op het menu staan.
    Margaretenstrasse 9
  • Anni’s Bröselei – voor koffie en lunch. Vegan en altijd glutenvrije opties. Hier moeten we echt zeker nog een keertje heen…..  Let op, in het weekend zijn ze gesloten.
    Strudlhofgasse 1.
  • Neni – Ontbijt en lunch. Glutenvrije opties op de kaart.
    Naschmarkt 510 (dagelijks) en Höhe obere Donaustrasse (april-oktober).

  • Café Salzberg – Verschillende glutenvrije opties op de kaart; soep, risotto, salade, vleesgerechten, desserts. Ook opties voor ontbijt, met glutenvrij brood.
    Magdalenastrasse 17.
  • Restaurant Hollerei ziet er zo gezellig uit. Binnen, maar ook in de mooie tuin kun je genieten van lunch of diner in dit vegetarische restaurant, met glutenvrije opties natuurlijk. Het ligt wel iets buiten de stad maar met de metro ben je er zo. Hier gaan we zeker nog eens naartoe!
    Hollergasse 9
  • Cafeé Grüner Salon – koffiehuis, 100% glutenvrij. Biologisch. Veel vegan. Taart. Ontbijt. Lunch. Wil iemand hier naartoe gaan en ons laten weten of dit zo goed is als het klinkt..? 😉
  • Hou jij ook zo van koken? Babette’s Spice & Books is een super leuk winkeltje vol met kookboeken en verse kruiden. Je kan er ook nog eens lekkere koffie drinken achter in de winkel. Iets eten kan ook, maar overleg even over de mogelijke kruisbesmetting. Als je twijfelt ga je na een lekkere kop koffie toch lekker even tussen de kookboeken snuffelen?
    Am Hof 13 en Mülhgasse 9

Heel veel plezier in Wenen!

De smaak van de stedentrips te pakken? Lees dan ook de tips voor tripjes naar…
Lissabon
Parijs
Kopenhagen
Berlijn

 

Goed leesvoer voor op vakantie en in de keuken: Opscheppen 2. Met elk kookboek steun je de Maag Lever Darm Stichting.
Meer informatie.