Glutenvrije kerstkoekjes – recept

Boodschappenlijstje
Voor de koekjes (ongeveer 30 stuks)
175 gr havervlokken (of havermeel)
125 gr boekweitmeel
1 tl zout
125 gr kokosolie
250 gr amandel notenpasta
100 ml ahornsiroop
Variaties voor de koekjes

100 gr pure chocolade, in kleine stukjes gebroken
2 tl gemalen anijszaad
Voor de icing

100 gr poedersuiker
2 el water
Ook nodig

Oven, uitsteekvormpjes en een spuitzak.
Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Maal de havervlokken in de keukenmachine tot grof meel. Meng het vervolgens in een grote kom met het boekweitmeel en het zout. Maak je de variant met anijs? Voeg het anijszaad ook toe.

Verhit de kokosolie in een pannetje en laat het smelten. Voeg de notenpasta en de ahornsiroop toe, verhit het nog even en roer het goed door elkaar.

Schenk het mengsel over het meel. Meng het met de hand door elkaar tot een stevig deeg. Maak je de variant met chocolade? Voeg dan als laatste de stukjes chocolade toe en meng ze door het deeg.

Maak balletjes van ongeveer 2 cm en leg deze op de bakplaat. Druk elk balletje plat zodat er de vorm van een koekje ontstaat. Druk je favoriete kerstfiguur erin voor de vorm.

Wil je ze in de kerstboom hangen? Maak dan alvast een klein gat in het koekje, waar je later een touwtje doorheen kunt steken.

Bak de koekjes 10 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

Als de koekjes goed zijn afgekoeld kun je leuke figuurtjes maken op de koekjes met de icing. Meng hiervoor de poedersuiker met het water in een kom. Zorg ervoor dat het een dikke, stroperige substantie is, anders loopt het uit. Doe de icing in een spuitzak en teken figuren op de koekjes. Laat de icing even uitharden.

Fijne feestdagen!

 

Deze maand doen ook onderstaande blogs mee met #wijbloggenglutenvrij:
yacinthapex
ikbenglutenvrij.nl
en wij natuurlijk, van metzondergluten.com.