Meteen naar de inhoud

Mexicaanse maissoep met feta en rijst – glutenvrij en vegetarisch recept

.

Mexicaanse maissoep glutenvrij
Soep, Maaltijdsoep, Lunch, Diner

Voor 2 tot 3 personen

35 minuten bereidingstijd

Glutenvrij en vegetarisch

Maïs! Het is zo lekker, hoog tijd voor een nieuw recept. Mexicaanse maïssoep met feta en rijst. De verse maïs komt weer van het land! Bij ons in de moestuin is maïs nooit zo’n succes, laat ons de bonen en tomaten maar doen. Maar gelukkig is maïs overal te koop (en voor dit recept werkt maïs uit een blikje ook prima!). Deze soep is heerlijke maaltijdsoep, perfect voor de lunch of een wat lichter diner. Voor dit recept gingen we aan de slag met maïs en feta. Wat een perfecte combinatie!

Mocht je helemaal uit willen pakken (en wat meer tijd hebben), doe de feta dan eerst in de oven. Breek de feta hiervoor in stukken en verspreid de stukken over een bakplaat bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de feta 20 minuten krokant worden in de oven. Als de feta bruine randen krijgt, dan is het goed. Dat is een mooie topping voor de soep! In het recept doen we de feta koud op de soep, ook heerlijk…

Maïs is echt een alleskunner. In Geniet Glutenvrij staat een recept voor maïsbroodjes met pulled jackfruit. Oehhh! We gaan de keuken weer in, eet smakelijk!

.

Mexicaanse maissoep glutenvrij

.


BOODSCHAPPENLIJSTJE


Voor de maïssoep
2 el olijf- of kokosolie
1 ui, gepeld en fijngesneden
1 prei, in ringen van 1 cm
1 takje verse tijm, alleen de blaadjes, fijngesneden (of 1 el gedroogde tijm)
1 tl gerookte paprikapoeder
2 tl kerriepoeder
flinke snuf peper
2 verse maïskolven (of 300 gr maïs uit blik, uitgelekt)
500 ml water
2 wortels, in dunne plakjes
150 gr ongekookte witte rijst
water om de rijst te koken

Voor de garnering
100 gr feta, in kleine stukjes gekruimeld
8 cherrytomaatjes, gehalveerd
2 el pompoenpitten
snuf peper


BEREIDING


Verhit de olie in een pan. Voeg de ui en de prei toe en bak ze 5 minuten op laag vuur. Voeg de tijm, paprikapoeder, kerrie en peper toe. Roer goed door en bak nog 5 minuten op laag vuur. Het gaat als het goed is al lekker ruiken in de keuken.

Gebruik je verse maïskolven? Ontdoe de kolven van hun bladeren en schraap met een scherp mes de maïs van de kolven af. Voeg de maïs toe aan de pan. Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Laat het 10 minuten koken.
Gebruik je mais uit blik? Voeg dan eerst het water toe en breng het aan de kook. Voeg na 5 minuten de mais toe en kook het geheel nog 5 minuten.

Pureer de soep met een staafmixer of met behulp van de keukenmachine. Doe dit niet al te lang, er mag nog best wat maïs heel blijven.
Doe de soep terug in de pan en voeg de wortel toe. Laat de soep nog 10 minuten zachtjes pruttelen.

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in een aparte pan. Giet, als de rijst klaar is, overtollig water af. Laat de rijst nog even ‘ademen’ in de pan (de pan staat niet meer op het vuur uiteraard).

Schep de rijst in de pan met de soep en roer door elkaar. Schep vervolgens de soep op de borden of kommen. Garneer de soep met de feta, pompoenpitten en tijm. Strooi als laatste wat peper over de soep. Serveer de soep warm.

.

Mexicaanse maissoep glutenvrij

Mexicaanse maissoep glutenvrij

.


Glutenvrij kookboek!
‘Geniet Glutenvrij’ is ons derde kookboek. Dit keer een groot formaat (bijna A4) en lekker dik; meer dan 200 pagina’s!

Het boek staat vol lekkere recepten voor de hele dag. Onderverdeeld in ontbijt, taart, lunch & spreads, dranken, soep, diner en dessert. Alle recepten zijn glutenvrij en vegetarisch. En veel van de recepten zijn vrij van lactose, koemelk, ei en noten. En niet te vergeten, het boek staat vol prachtige foto’s en een handig register.

Ook nemen we je mee in ons ‘metzondergluten’ huis. Hoe richt je je keuken zo in dat glutenvrij en niet-glutenvrij veilig naast elkaar kunnen bestaan? Ook gaan we de moestuin in en delen we praktische tips voor het kweken van je eigen groenten en kruiden.

Alles weten over het nieuwe boek? Klik hier!

Kookboek Geniet Glutenvrij, nu te bestellen op metzondergluten.com

.